Ekonomi

Türkiye’den 54 ülkeye domates ihracatı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nden derlenen bilgilere göre ihracatçılar, aralarında Romanya, Ukrayna, Bulgaristan, Almanya, İngiltere, Çekya, İsviçre, İspanya, Kazakistan, Letonya, Rusya, Polonya ve Malezya’nın da bulunduğu 54 ülkeye 526 bin 703 ton domates sevkiyatı yaptı. geçen sene. sattı.

Geçen yıl domatesten ülkeye 377 milyon 418 bin dolar döviz girdisi sağlayan ihracatçılar, 2021’de 362 milyon 993 bin dolar olan ihracatını 2022’de yaklaşık yüzde 4 artırdı.

Romanya, Türkiye’nin en çok domates ihraç ettiği ülkelerden biridir. Türkiye geçen yıl Romanya’ya 65 milyon 228 bin dolarlık domates sattı.

Romanya’yı 45 milyon 320 bin dolarla Ukrayna, 38 milyon 113 bin dolarla Bulgaristan izledi.

“Rusya’ya ihracatta maalesef 33 milyon dolarda kaldık”

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı Müslüm Yanmaz, domates ihracatının bir önceki yıla göre artmasının sevindirici olduğunu ancak istenilen rakama ulaşamadıklarını söyledi.

Rusya pazarındaki daralmanın ihracat adetlerindeki artışın gerçekleşmesini engellediğini anlatan Yanmaz, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıllarda Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat çok önde olup Rusya’ya her yıl 200 milyon dolara yakın ihracat yapılırken bu yıl (2022) maalesef 33 milyon dolarda kaldık. Balkan ülkelerine yapılan ihracat artışı aslında bunu telafi etti. Rusya’daki düşüş için.”

“Avrupa’ya ihracatımız artarak devam edecek”

Salkım domatesin Avrupa pazarında aranan bir ürün olduğunu belirten Yanmaz, “Bu yıl (2022) ihracat rakamlarımız açıkçası beklediğimiz rakamlar değil, Rusya pazarını giderek kaybediyoruz. Azerbaycan ve Özbekistan başta olmak üzere Rusya pazarına giriş. Enerji krizi ile navlun maliyetleri artıyor. 2023 yılında domateste 500 milyon dolar seviyesine ulaşacağımızı umuyoruz.” dedi.

Yanmaz, Rusya pazarındaki hareketliliğin yeniden canlanmasıyla birlikte 2023 yılında ihracat adetlerinin çok daha yukarılara çıkmasını beklediklerini ve bu yönde girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Seralarda yeni dönem domates üretiminin kasım ayında başladığını hatırlatan Yanmaz, “Avrupa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve enerji krizi nedeniyle mevsim değişikliklerinin üretime etkilerini ilk kez yaşarken bir yavaşlama yaşandı. Yılbaşı ve Noel tatili nedeniyle geçen haftaya kadar ihracatta artış var. Şu anda Avrupa’ya domates ihracatında bir canlanma olduğunu görüyoruz. Mevsim şartları elverdiği sürece Avrupa’ya ihracatımız artarak devam edecek.” değerlendirmesini yaptı.

altieylulajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu